On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 26/04/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето
Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
13:28:23 - 23/02/2023
Иван Тилев пред Окръжен съд - Пазарджик.
Публикуваме материала от „Сега“, базиран на казаното от Богдана Лазарова в предаването (О)позиция на сайта, тъй като един от случаите, за които говори авторката на предаването "Следите остават" по БНТ се разигра през лятото и есента на 2022 г. в Пазарджик. Потърпевш от него беше работилият в колцентър в София 23-годишен пазарджиклия Иван Тилев, който беше изпратен от пазарджишки и пловдивски съд да бъде разследван и евентуално съден в Германия. Тогава Тилев заяви пред Окръжен съд – Пазарджик:
„Искам да не бъда изпращан в Германия, защото съм работил на трудов договор, седалището на фирмата е в София, на ул. „Черковна“ 38 и единственото, което съм правил, е да изпълнявам задачи, зададени ми от висшестоящи. Обучаван съм за заеманата от мен длъжност – продажби, с която се занимавах. Не съм имал повод за съмнение за някаква престъпна дейност, която да се извършва във фирмата, докато на 27 юли 2021 г. в офиса не влезе немската прокуратура с ГДБОП и ни задържаха всичките за кратко. След това нямах информация какво се случва до 24 август т.г., когато при подновяване на паспорта ми ме задържаха. Смятам, че нямам вина и моля да бъда съден в България, винаги ще съдействам. В Германия няма да имам адекватна защита и работодателите ми вероятно ще се опитат да се оправдаят с мен“.
Това се случи на 19 септември 2022 г. на заседанието в Окръжен съд - Пазарджик, на което се разглеждаше екстрадирането му в Германия въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА). Впоследствие Апелативен съд – Пловдив потвърди и Иван Тилев беше екстрадиран в Германия.
ЕЗА за Иван Тилев е издадена на 04.07.2022 г. от Районен съд - Бамберг, Федерална Република Германия. Немските съдебни власти искат предаването му за осъществяване на наказателно преследване за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измами с причинени щети в размер на 670 000 евро.
А ето и материала от „Сега“, в който става дума за плашещи размери на явлението, жертва на което е и Иван Тилев:
„Хиляди български младежи, работили в колцентрове на фирми за финансово инвестиране, могат да бъдат арестувани и предадени на Германия, за да бъдат разследвани и съдени там за финансови измами. До момента германската прокуратура е издала заповеди за ареста на 16 младежи, за които българският съд вече е решил да бъдат предадени. Това разказа в предаването (О)позиция на "Сега" Богдана Лазарова, автор на предаването "Следите остават" по БНТ, която разследва случая.
Освен с присъди, младежите са заплашени и от граждански дела за обезщетения на жертвите на финансовите измами. Лазарова разказа, че младежите получават около 4-годишни присъди за измами, организирана престъпна група, пране на пари. "Германските прокурори казват, че има неосветлени зони в тази схема. Колцентровете са най-видимата част, лесното, затова са се насочили към тях", обясни журналистката.
Схемата е на класическа финансова пирамида - вземат се пари от клиенти, които никога не се инвестират, а вместо това стигат до офшорни сметки.
Има разследвания в 4 германски града и в Испания. Само в един от градовете се разследват 50 колцентъра в България, в които са работили поне по 100 души, т.е. потенциалният брой застрашени от арест са 5000. "Тази бройка можем да я умножим по 5. Процесът може да се разрасне лавинообразно", изчислява Лазарова. В окръг Мюнхен например се разследват щети за поне 10 млрд. евро.
Израелският гражданин Гал Барак, Вълкът от София, се сочи като един от хората на върха на пирамидата. Но българските власти на практика отказват да се занимават с него, става ясно още от разследването на Лазарова. През 2019 г. Комисията за финансов надзор прави проверка и доклад за източени 90 млн. евро. "Образувано е производство, което после е прекратено от спецпрокуратурата, и прокурорката излиза в пенсия", разказва журналистката. "Така прокуратурата буквално отваря вратите за изпращането на килограм на нашите момчета в Германия. Ако можем да говорим за някаква беля, това е отказът на прокуратурата да разследва", заключава тя“.
***
Още във видеото на предаването (О)позиция на "Сега":
Кои са на върха на пирамидата и радват ли се на чадър от властите?
Защо колцентровете са базирани в България?
Наясно ли са младежите, че участват в престъпление?
Действат ли още пирамидите?
-----
Бел.ред.: Това прессъобщение на Апелативен съд – Пловдив от 21 февруари потвърждава, че процесът, за който става дума по-горе, продължава да се развива:
"Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на българския гражданин Н.А. на съдебните власти във Федерална република Германия с цел провеждане на наказателно производство. Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг.
Според посоченото в заповедта, Н.А. от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. работил в колцентър в София за търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че Н.А. причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.
Поради това апелативните съдии не приеха твърденията, направени в протеста на Окръжна прокуратура – Стара Загора и жалбата на исканото лице, че в европейската заповед за арест не е описано точно обвинението, повдигнато срещу Н.А. и следва да се откаже изпълнението й. Прокурорът от Апелативна прокуратура – Пловдив заяви, че не поддържа протеста, а решението на Окръжния съд в Стара Загора за предаване на лицето следва да се потвърди.
От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, то ще бъде върнато в България на наш граничен пункт за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признато за виновно по повдигнатото обвинение.
Съдът прие, че макар дейността да е частично осъществена на територията на страната ни, във ФРГ вече е образувано и се води наказателно производство за престъпления срещу немски граждани, които са довършени в Германия. В заповедта изрично е посочено, че измамите са осъществявани посредством отдалечен достъп между извършителя и пострадалите, които са изключително и само граждани на Германия, в която държава са настъпили и вредите за тях.
Спрямо Н. А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, до приключване процедурата му по предаване.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд - Бамберг с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден И. Т. (Бел. ред.: Иван Тилев). И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава - Германия."
Прочетена 29242 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg