On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 29/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
16:02:14 - 25/07/2019
Снимка: Mediapool.bg
Комисията за финансов надзор (КФН) е инициирала проверка на варненското „Исторически парк“ АД, се съобщава на страницата й в интернет. Проверката била извършена след анализ на публично оповестената информация за проекта за парка, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър. Според становището на КФН, имало вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители. Поради тази причина председателят на КФН Бойко Атанасов е заявил, че „За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на прокуратурата на Република България“.
„Исторически парк“ АД е едно от дружествата, в което участва съпругата на кмета на Пазарджик Силвия Попова. От декларацията за имущество и интереси на Тодор Попов за изминалата 2018 г. става ясно, че тя се е разделила с 1.34% от притежаваните от нея общо 2.5% от варненското акционерно дружество „Исторически парк“ и срещу тях е получила сумата 477 400 лв. Същевременно е придобила 5% чрез покупко-продажба от друго АД във Варна със знаковото име „Величие“, като и в двете фирми е в съдружие с едни и същи лица.
Mediapool накратко описва какво представлява проектът „Исторически парк“:
„Преди около месец (22 юни) дружеството откри първия етап от изграждащия се исторически парк край село Неофит Рилски, което се намира на около 30 км от Варна, който се оказа строителна площадка.
Идеята за атракциона, който трябва да бъде изграден на пет етапа и в него да бъдат инвестирани 250 млн. лв., е да бъдат представени възстановки на сгради от седем различни исторически епохи - новокаменната, каменно-медната, римската, средновековие, първото и второто българско царство. Атракциите ще се ползват от туристите по българското Черноморие.
Според изпълнителния директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов към момента за реализацията на проекта са били инвестирани около 70 млн. лв. Това, което беше показано на публиката при официалното откриване на парка обаче, приличаше на гола поляна с изградена реплика на част от крепостта "Баба Вида", която е официалният вход към бъдещия парк. Има поставена и огромната бронзова статуя на тракийски стрелец“.
На 12 юли т.г. седмичникът „Капитал“ излезе със статия, посветена на амбициозното начинание да се построи исторически парк край Варна, в която постави пред читателите си серия от проблеми, свързани с него и конкретно визира участието на Силвия Попова в акционерното дружество. Предоставяме на читателите си част от материала:
„На последното събрание на акционерите на дружеството отново са присъствали само четирима акционери, без да е посочено кой колко притежава – Савов, Николай Хитов (като представител на "Експерт консултинг груп") и двамата съдружници в "Трежър", компанията, която е натоварена с художественото изпълнение на парка и в която отиват голяма част от събраните средства – Николай Нинов и Силвия Попова. Именно последната е най-интересното от четирите имена.
Силвия Попова е съпруга на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който в момента кара третия си мандат начело на областния град, избран за последно през 2015 г. като независим. Двамата станаха известни на национално ниво именно през 2015 г., когато далеч преди сегашните скандали с имотите на властта разследване на bTV показа, че със заплата от 2000 лв. като кмет семейството живее в затворен комплекс с басейн и изкуствена река на стойност според телевизията 1.5 млн. лв. Имотът се намира в село Паталеница. Година по-късно прокуратурата и НАП обявиха, че не са открили нищо нередно. Разследването тогава показа и че Попова живее в комплекс в софийския квартал "Витоша", собственост на фирмата "Заводски строежи", един от честите изпълнители на големи обществени поръчки в Пазарджик.
Последвало разследване на "Банкеръ" от тогава пък показа, че фирмите на Попова използват интересни финансови методи, като например компанията "Томороу", където тя е едноличен собственик. Тогава фирмата има приходи от 8 хил. лв., но и кредит за 100 хил. лв., чиято цел е единствено да плаща заплатата на собственика, т.е. Попова.
Справка на "Капитал" показва, че тази практика не се е променила и макар консултантската компания вече да има приходи от 46 хил. лв., тя е с отрицателен капитал заради дългосрочни задължения на стойност 207 хил. лв.
Силвия Попова също така е и един от консултантите на "Тогедър", както и съдружник в консултантската компания, чрез чиито служители се продаваха акциите на "Исторически парк". Тя е посочена на сайта като главен мениджър екипи. Според последната имуществена декларация на семейството тя държи 2.5% от акциите в "Исторически парк". Общо Попова участва в осем фирми, в повечето от които личат имената и на Анатоли Савов и Ивелин Михайлов.
"Капитал" изпрати въпроси към Силвия Попова по отношение на нейното участие в "Исторически парк" и "Тогедър", както и на каква цена е закупила акциите в парка, но от "Исторически парк" отказаха отговор на тях“.
Прочетена 3214 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg