On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 29/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
23:14:33 - 16/06/2018
Категорично „НЕ“ на геоложки проучвания с последващо изграждане на открит рудник до селото чуха тази вечер от препълнената зала в Попинци кметът на община Панагюрище, дошлите общински съветници и цялото ръководство на „Асарел - Медет“, водено от изпълнителния директор Делчо Николов. Кой знае защо от минното дружество бяха довели на общоселското събрание, насрочено от Никола Белишки, над 100 служители и работници от фирмата. Част от тях обаче останаха извън залата и стояха до края на събранието, вероятно, за да ползват превоза от двата автобуса, паркирани на пътя Пазарджик – Панагюрище.
Никола Белишки
Първи думата взе организаторът на събитието кметът Белишки, който заяви, че за него събранието е продължение на заседанието на трите комисии към ОбС – Панагюрище, състояло се на 14 май в сградата на Общината, в което участваха и около 50 жители на Попинци.
Делчо Николов
Веднага след него Делчо Николов набързо представи основните параметри на намеренията на „Асарел - Медет“: договор с министерството за 26.2 квадратни километра площ в местността „Борова могила“, 25 сондажа с обща дълбочина 4 000 м, 11 от които, разположени на 17 дка и с дълбочина 3 000 м, предвидени за тази година.
Тодор Петкански
Трети на трибуната застана един от организаторите на протестите в Попинци Тодор Петкански: „Категорично съм против която и да е българска или чуждестранна компания да проучва и строи рудници в близост до Попинци. Преди доста време първото общоселско събрание прие по този повод декларация, която разпратихме до всички държавни и общински институции.“, заяви Петкански и съобщи на присъстващите, че група младежи от селото са подготвили кратка мултимедийна презентация на това, което остава след минни дейности. На екрана в залата започнаха да се излъчват картини на зарязани открити рудници, облаци дим над „Асарел - Медет“ и други апокалиптични „пейзажи“.
Георги Даскалов беше лаконичен: „Избрахме да живеем в чиста околна среда. От „Асарел - Медет“ да си оттеглят проектите и да отиват на друго място, където ще бъдат добре приети“.
Последваха изказвания на още няколко жители на Попинци:
Георги Чардаков
Георги Чардаков: „Искаме децата и внуците ни да се върнат тук. Не искаме това село да загине. И на децата вече е ясно, че от „Асарел - Медет“ се стремят да получат концесия по право, за което им е необходим само един сондаж. Надявам се с това събрание да спрем тази тема, защото от самото начало е съвсем ясно мнението на жителите на Попинци“.
Пенка Пиперкова
Пенка Пиперкова, общински съветник от Попинци: „Нямаше нужда да идват толкова хора от „Асарел - Медет“, така ли не разбраха, че не ги искаме в Попинци. Защо никой не говори, че до селото се планира изграждането на открит рудник, а се повтаря непрекъснато за проучвателните сондажи? Искаме тази вечер да чуем какво ще се случи с преписката в ОбС за правото на ползване на площадките за сондите. Категорични сме – не искаме рудник в Попинци. „Асарел - Медет“ да си стягат багажа и да си ходят“.
Пенка Мулешкова
Пенка Мулешкова: „На нас рудник не ни е необходим. Не ме интересува колко е безопасно. Аз съм убедена, че не е така, напротив – опасно е. Искам чист въздух за внуците ми“.
Магдалена Гунчева призова на трибуната да излязат всички майки от Попинци, които отглеждат малките си деца в селото и на думите й се отзоваха над 30 млади жени. Всяка една от тях сподели със залата категоричното си несъгласие с намеренията на минната фирма.
В края на събранието Никола Белишки заяви, че не е в неговата власт да спре проучванията, а общинските съветници са тези, които ще вземат решението. При което на практика дебатът се върна на изходната си точка в очакване на продължението му в пленарна зала в сградата на Община Панагюрище.
Прочетена 7170 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg