On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ    Вторник, 22/01/2019     e-mail: videlinabg@abv.bg
 
След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми След ПУБЛИКАЦИЯ на „Виделина“: РЕМОНТ на ремонта ЗАПОЧНА на бул. „Ал. Стамболийски“ – ще го правят ДОСТЪПЕН за хора с двигателни проблеми
Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика Защо АТАКИТЕ срещу „Виделина” във Фейсбук се превръщат в ИСТЕРИЯ и ТРЯБВА ли социалната мрежа да става ЦЕНЗОР на АНТИКОРУПЦИОННА журналистика
За платен достъп до архива въведете код:

Приеми | Закупи
 

Как на две инстанции осъдиха “Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Назад
Напред

Запознайте се с ...

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
20:49:54 - 25/11/2017
Така изглеждаше частта от коритото на р. Чепинска, в която работеше "Стройкомерс" преди отнемане на разрешителните й.
От около година се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за кражба в особено големи размери на инертни материали – чакъли и пясъци от коритото на р. Чепинска в близост до септемврийските села Варвара и Лозен. Това съобщи за „Виделина” след запитване на медиата до прокуратурата, окръжният покурор Васил Малинов, който изрази и загриженост, че било трудно да се установят точните количества на отмъкнатите инертни материали. Досъдебното производство е заведено след извършени проверки на Икономическа полиция на мястото, където до преди 2 години и половина усилено работеше вече заличената от съда фирма с управител Йорданка Стефанова ”Стройкомерс”, със седалище на управление, докато все още съществуваше, гр. Пазарджик, ул. „Братя Миладинови“ №3, където е и офисът на съпругата на кмета Марин Рачев, както и адресът на управление на „ПЛАМ ОЙЛ 2014“ с управител и собственик може би бъдещият общински съветник в Септември Йордан Кръстев.
Окръжният прокурор Васил Малинов.
Дейността на дружеството се извършваше на база две разрешителни за ползване на воден обект с цел изземване на наноси от коритото на реката, издадени от Басейнова дирекция – Пловдив. След като благодарение на медиите действителните дълбочини и размери на прокопаването на речното корито от „Стройкомерс” станаха публично достояние, от държавната институция, която е част от МОСВ, извършиха свои проверки и отнеха двете разрешителни на фирмата. Последваха обжалвания от страна на „Стройкомерс” на заповедите на директора на Басейнова дирекция – Пловдив, но и в двата случая Административен съд – Пазарджик се произнесе в полза на държавния контролен орган. Нямаме информация дали е последвало обжалване от страна на частното дружество пред ВАС и ако е имало, как са се произнесли върховните магистрати, но е факт, че обезобразяването на речните корито и тераса бе преустановено.
С надеждата, че ще бъдем полезни на разследването ще публикуваме отново част от материала във „Виделина” от 21 ноември т.г. „Съдът ЗАЛИЧИ нашумялата с ЛУННИЯ пейзаж на р. Чепинска „Стройкомерс“, НАП пи една СТУДЕНА вода, „Чепинска кариера” си ПРИБРА парите”. От направените геодезически замервания по време на двете съдебни производства в Административен съд – Пазарджик, доста лесно може да се установи количеството иззети инертни материали от коритото и терасата на р. Чепинска, като се ползват за целта подробните геодезически профили:
Припомняме, че по повод подаден сигнал до МОСВ от Община Септември за начина на изземване на инертни материали от коритото но р. Чепинска, управителката на „СТРОЙКОМЕРС“ Йорданка Стефанова даде на 25 юни 2015 г. пресконференция в Пазарджик. Веднага след направеното от нея изявление, Стефанова демонстративно отказа да отговаря на въпроси и изненадващо напусна залата. Преди да излезе, тя заяви, че фирмата ѝ работи при постоянен натиск от страна на кмета на Септември Петър Бошев още от началото на мандата му през 2011 г., като спомена изпълнена общинска поръчка в Карабунар и договор за наем с Общината за рибарници. В края на изявлението си управителят на дружеството сподели, че ги обвиняват за нарушени земеделски терени от нерегламентиран добив на инертни материали, което категорично не отговаряло на истината. Според нея „СТРОЙКОМЕРС“ притежавала разрешителни за добив на инертни материали по поречието на р. Чепинска.
Развитието на нещата обаче доказа точно обратното. Басейнова дирекция – Пловдив, отне и двете разрешителни, издадени на дружеството, за ползване на повърхностен воден обект – р. Чепинска с цел „изземване на наносни отложения“. „СТРОЙКОМЕРС“ ООД обжалва и двете решения на държавната институция, но със свое решение от 23 март 2016 г. Административен съд – Пазарджик, отхвърли оспорването на „СТРОЙКОМЕРС“ ООД на решение №РР-2456/26.06.2015г. за отнемане на разрешително № 32150088/17.03.2014 г. за ползване на повърхностен воден обект – р. Чепинска с цел ползване „изземване на наносни отложения“ на директора на Басейнова дирекция - Пловдив. Съгласно констатациите в съдебното решение при изземването на наносите при разрешена дълбочина 0.90 м, записана в разрешителното, е установена реална такава до 7.00 метра, като по различните профили тя е съответно: „Разликата в проектната ос на профилите доказва следното продълбаване на речното корито: при профил № 1 – 4.80 м, при профил № 2 – 7 м, при профил № 5 – 5.20 м, при профил № 10 – 5.90 м и при профил № 13 - 6.90 м. Установява се несъответствие между наклона на дъното между съседните напречни профили - вместо заложения в проекта 0.017 – 0.019, е измерен наклон от 0.013 – 0.036”.
Припомняме също, че на 20 ноември 2015 г. състав на Административен съд – Пазарджик, председателстван от съдия Стефка Кемалова, отхвърли жалбата на „СТРОЙКОМЕРС“ ООД и против Решение № РР-2457/22.06.2015 г. на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, съгласно което се отнема другото разрешително с № 32150042/14.10.2008 г., продължено с решение № РР-1809/29.10.2013 г., за ползване на повърхностен воден обект – р. Чепинска, с цел „изземване на наносни отложения“. С горецитираното разрешително „СТРОЙКОМЕРС“ ООД беше получил правото да изземва наносни материали от коритото на р. Чепинска между км 6+180 и км 7+850 с цел почистване на коритото на реката.
А така: Купчините натрупани пясъци и чакъли, предмет на настоящото досъдебно производство.
Прочетена 4098 пъти            <<< Назад    


Узаконяване на сондажни кладенци

тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453