On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Четвъртък, 28/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
19:56:59 - 20/12/2015
Вижте направеното от фирмата на Делчев също на р. Тополница, но при ДЗС-то
Делчев получава от ръцете на Трендафил Величков грамота за борец срещу бедствията в областта.
39 543 лв. са изплатени на „Напоителни системи” ЕАД – клон Пазарджик, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за „Възстановяване на извършени непредвидени разходи за обект: Участък от лява дига на р. Тополница в землището на гр. Пазарджик от км 3+030 до км 3+230 (при плаж „Вионас”)”. Това става ясно от публикувания протокол на комисията на интернет страницата на МВР. В петък, в отговор на въпрос на „Виделина” областният управител съобщи за това плащане, но не пожела да назове сумата. Трендафил Величков отказа и да даде информация колко пари са поискани от комисията за останалите извънредни обекти по реките Тополница и Луда Яна, по които се започна работа след обявеното от него на 26 март бедствено положение за част от територията на Пазарджик и други участъци, попадащи в обсега на общината. За тези три обекта: „Река Тополница - разрушена лява берма и дига, км 14+070 до км 14+350, землище Пазарджик (ДЗС) - изграждане на буни от едра скална маса за отбиване на водно течение и предпазване на брега”; „Река Луда Яна - разрушена лява дига, км 8+400 до км 8+600 землище с. Пищигово - възстановяване на дигата” и „Река Луда Яна - разрушена лява дига, км 9+150 до км 9+250, землище с. Пищигово - възстановяване на дигата”, все още няма плащания от Междуведомствената комисия, а по тях работеше „Еко - Хидро 90" ООД – Пазарджик. Величков добави само, че всички обекти били одобрени от две комисии, създадени с негови заповеди, които си били свършили перфектно работата.
Явно ще се наложи да изчакаме плащанията към „Еко - Хидро 90", за да разберем на колко въпросните комисии са оценили работата на фирмата на Делчев. Припомняме, че в края на 2014 г. и началото на 2015 г. тя успя да заработи почти 1 млн. лв. държавни пари за изградените две буни в р. Марица при вливането в нея на р. Тополница и продълбочаване на част от коритото й в близост до рушащия се бряг при кладенците на ПС „Мокрище” за водоснабдяване на Пазарджик.
На снимка 1 по долу е показана изградената от „Напоителни системи” ЕАД – клон Пазарджик, буна в р. Тополница при „Вионас”. Тя е с дължина 60 м, ширина 3.00 м и височина 2.50 – 3.00 м. Чрез нея течението на реката е отклонено до десния й бряг, тъй като левият се руши.
На снимка 2 се вижда именно новото течение на р. Тополница, формирано след изграждане на буната. За да прокарат от там водата, от дружеството са удълбочили ръкава с 1.5 м, като отнетите наноси са изсипани вляво по посока на течението.
На снимка 3 ви показваме отново двете буни, изградени от „Еко - Хидро 90" в р. Марица, за които фирмата получи почти 1 млн. лв. В тази цена е включено и продълбочаване на част от речното корито в близост до левия бряг на реката, с цел водата да преминава от там. Припомняме, че в края на 2014 г. кметът Тодор Попов обяви частично бедствено положение заради заплахата за кладенците при Мокрище и намиращата се там помпена станция заради рушащия се десен бряг на р. Марица в този участък. Тогава Попов в началото на януари 2015 г. обяви изненадващо втора обществена поръчка на същата стойност като първата и сумата се закръгли почти на милион.
На снимка 4 се виждат шест купчини трошен камък от общо седем, изсипани също в коритото на р. Тополница, но те са част от работата на „Еко - Хидро 90" по обекта „Река Тополница - разрушена лява берма и дига, км 14+070 до км 14+350, землище Пазарджик (ДЗС) - изграждане на буни от едра скална маса за отбиване на водно течение и предпазване на брега”. Излиза, че тези седем купчини са въпросните буни?!? Снимката е направена на 22 април т.г. или четири дни преди приключването на бедственото положение, обявено от Величков.
На снимка 5 е показана отблизо една от седемте буни, другите изглеждат по същия начин.
На снимка 6 виждате същите буни, но снимани на 18 декември т.г. – разлика с 22 април май няма.
На снимка 7 обаче се вижда, че водата на Тополница в този й участък е отбита покрай десния й бряг, каквато е и задачата на възложената работа. За целта от дружеството са удълбочили дъното на реката. Това обаче не беше направено на 22 април и водата течеше предимно покрай левия рушащ се бряг. Доволни сме, че прокопаването май е станало след като уведомихме областния управител в края на април, че разполагаме със снимков материал от този обект и според нас, нещата не са съвсем наред!
На снимка 8, която е от 18 декември, ясно се вижда, че срязаната дига при работата на „Еко - Хидро 90" през април така и не е възстановена! А на пресконференцията си в петък Величков беше категоричен, че това е направено.
Оставаме в очакване на следващите разплащания на държавата с „Еко - Хидро 90" по трите й обекта. Когато те станат факт, ще разберем стойността им и ще ви покажем снимков материал от останалите два, които са на р. Луда Яна. Все пак продължаваме да не разбираме защо Трендафил Величков не желае да каже публично какви пари са поискани за тези обекти!?!
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Прочетена 158771 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg