On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 29/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
15:11:13 - 22/01/2020
Отляво надясно: Александър Иванов, Ренета Камберова и Тодор Попов
С решения, приети на заседание днес, 22 януари, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на шест лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 ал. 1 ЗПКОНПИ, както следва:
- двамата общински съветници от Общински съвет – Пазарджик Александър Иванов и Ренета Камберова: по сигнал, че са членове на органите за управление и представляващи сдружения /спортни клубове/, които получават пряко финансиране от бюджета на Община Пазарджик, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания /субсидии/ за тези спортни клубове, като са гласували „За“ тези решения;
- ректор на Икономически университет – Варна: по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи - възнаграждения за заеманите длъжности /ръководители и на катедри и научни звена в университета/;
- заместник-кмет на Община Сливен: по сигнал, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона;
- генерален директор на БНР /бивш/: по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ;
- началник на Националната служба за охрана: по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност „началник сектор“ на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.
С решение от днес, КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Община Благоевград, поради упражняване на правомощия по служба /издаване на разрешения за строеж/ в свой и в частен интерес /на свързани с него лица/ - нарушения по чл. 58 ЗПКОНПИ. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.
---
Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За всяко от лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в надлежно подадени сигнали и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.
Припомняме, че сигналът срещу Иванов и Камберова беше подаден от общинския съветник Благо Солов, който предостави тогава на „Виделина“ следния материал:
„Редно ли е с едната ръка да си гласуваш пари от общинския бюджет, а с другата да ги харчиш?
Изглежда точно това са направили любимите съветници на Тодор Попов, Александър Иванов и Ренета Камберова.
Въпросът не е просто морален, а и в спазването на закона поради наличието на конфликт на интереси. От една страна, Иванов и Камберова са съветници от групата на Тодор Попов и гласуват разпределение на общинските разходи. От друга обаче, същите членуват и в различни дружества и организации, които получават общински пари.
Макар че бяха предупредени по време на гласуването не от друг, а от Благо Солов, в опит колегиално да ги предпази, че ще нарушат закона, като гласуват, те самоуверено натиснаха бутоните „ЗА“ в пленарната зала на Общинския съвет, узаконявайки извършените харчове за милиони от кмета. И въпреки че Попов самоотвержено ги защити на сесията, казвайки, че единият взел само 20, а другият - 30 бона, общинска пара, истината е малко по-различна.
Ренета Камберова едновременно е и съветник, който гласува общинските харчове, а в същото време е и:
1. Участник в управлението и представляващ Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Пазарджик спортува“, ЕИК: 177223508.
2. Член на Управителния съвет на Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Футболен клуб Хебър - 1918“, ЕИК: 176884570.
3. Член на Управителния съвет на Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Спортен клуб по волейбол Хебър-Пазарджик“, ЕИК:176077018.
Подобна е ситуацията и при Александър Иванов. Той едновременно е и съветник, и:
1. Участник в управлението и представляващ Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Съвет за младежка политика“, ЕИК: 176980686.
2. Член на Управителния съвет на Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Футболен клуб Хебър - 1918“, ЕИК: 176884570.
3. Член на Управителния съвет на Юридическо лице с нестопанска цел Сдружение „Спортен клуб по волейбол Хебър-Пазарджик“, ЕИК:176077018
Юридическите лица, в които двамата съветници са участници в управляващите органи, са получили огромни финансови субсидии от бюджета на общината. Именно тук е нарушението на закона, защото това е конфликт на интереси, с който общинските съветници са длъжни да се съобразяват, осъществявайки задълженията си. В противен случай изпадат в така наречената „несъвместимост“ и мандатите им като съветници трябва да бъдат прекратени.
Сигналът за възможен конфликт на интереси вече е на бюрото на бившия главен прокурор Цацаров, който пое поста председател на Комисията за конфликт на интереси (КПКОНПИ). В случай, че се потвърди конфликт на интереси, което е много вероятно, тъй като посочените данни са на база на официална информация, публикувана в публичните регистри на съответните държавни институции, Общинската избирателна комисия е длъжна да прекрати мандатите на двамата съветници и на тяхно място да влязат следващите двама в листата на „Новото време“.
Ще се случи ли това? Ако се прилага принципно законът, единственият възможен отговор е „ДА“.
Прочетена 111956 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg