On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Вторник, 28/05/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето МОН: В ДВОРА на Спортното училище работи РЕСТОРАНТ, сезирахме РЗИ – Пазарджик да ПРЕДПРИЕМЕ действия съгласно Закона за здравето
Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия Точките за НАМАЛЯВАНЕ заплатите на съветниците и искането за ОСТАВКА на председателя на ОбС - Пазарджик ОТПАДНАХА от днешната сесия

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
18:08:29 - 03/12/2020
Подбраните медии са 34, защото това е най-предното място, което е заемала България – през 2003 г., в международния медиен рейтинг, сега е 111-та
Числото 111 се е превърнало в събирателен образ за състоянието на българските медии, работещи под постоянен натиск в сложна мрежа от зависимости. Истината обаче е, че мястото на дъното в класацията за свобода на медиите на Репортери без граници не е резервирано за България. През 2003 г. страната ни заема 34-то място в международния рейтинг, където днес се намира Франция, една от най-силните европейски демокрации.
Ето защо, решихме да ви разкажем именно 34 истински истории за български медии и журналисти, които, въпреки неблагоприятната среда, създават иновативни продукти и правят журналистика в обществен интерес. Такива примери можем да намерим из цялата страна – от Свиленград до Севлиево и от Пловдив до Русе. Ние вярваме, че с необходимата обществена подкрепа, те могат да разгърнат потенциала на българската журналистика да се изкачи отново по стълбицата, а защо не и да подобри позициите си.
Събраните разкази под мотото „Смисълът е в истинските истории“ не претендират за изчерпателност. Напротив, убедени сме, че числото 34 е само началото и историите, които заслужават да бъдат разказани, са много повече. Затова можете да ни пишете на team@aej-bulgaria.org, за да ни помогнете да попълним картата на истинската журналистика в България.
Журналистиката такава, каквато трябва да бъде – смела, безпристрастна, полезна на обществото и променяща средата към по-добро. А за да бъде в полза на гражданите, тя се нуждае от силна гражданска подкрепа. Тук можете да научите как да подкрепите независимата журналистика в България, защото от нас, като общество, зависи да се информираме от свободни медии. Първите 100 граждани, които се включат в кампанията ни, ще получат специални подаръци от АЕЖ - България.
С кампанията „Смисълът е в истинските истории“, създадена в партньорство с агенция B+RED, АЕЖ - България се присъединява към инициативата #ОтНасЗависи на сдружение Равни.бг – обединение на 30 граждански организации от цялата страна.
Този проект е осъществен с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието е отговорност на Асоциацията на европейските журналисти - България и не отразява непременно гледната точка на Посолството.
АЕЖ - България е професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си. Институционалният капацитет на АЕЖ е подпомогнат от Фондация “Америка за България”.
Как двама инженери правят независима журналистика
Пазарджишкият вестник „Виделина“ съществува от 1990 г. Днешният му издател е „Аква Терра ВН“ ЕООД, а главният му редактор Валентин Ненков първоначално пише като сътрудник в него. Сегашната си позиция заема през 2002 г., когато изданието става ежедневник. Преди това то е седмичник и излиза във вторник или петък.
От 2002 г. до 2007 г. „Виделина“ е на пазара вече пет пъти в седмицата, а от 2007 г. има и свой сайт. Но през 2008 г. отново става седмичник поради финансови причини и навлизането в новинарството на електронните сайтове, което намалява в пъти купуването на вестници. Валентин Ненков признава, че много трудно издържа „Виделина“, затова и през 2010 г. вестникът за последно излиза на хартия и днес е само сайт.
Основните акценти в него са новините и разследванията. В периода 2002–2007 г. в пазарджишката медия работят 6-7 репортери. От 2014 г. всичко в сайта се пише от Ненков, а с редактирането на текстовете и оформлението им е ангажирана съпругата му. Той е инженер-геолог, а тя – електронен инженер. Проектите, които разработват в областите, в които са специалисти, им помагат да издържат „Виделина“. Разчитат и на рекламни постъпления.
Заради критичния тон на „Виделина“ по адрес на Община Пазарджик, на изданието от тази година се отказва достъп до информация и до събития с участие на местната администрация. „Медията ни е единствената, която разкрива какво се случва в Общината, как се правят търговете и конкурсите, има ли конфликт на интереси. И това със сигурност не се харесва“, разказва Ненков и допълва, че само тя публикува списъците как поименно са гласували съветниците на заседанията на ОбС по важни за хората въпроси. „Ако ни няма нас, никой няма да знае за далаверите и дълговете на Общината“, уточнява главният редактор на „Виделина“.
През 2009 г. вестникът беше съден за сумата от 20 хил. лв. заради публикуването на читателско писмо. Тогава на страната на медията застанаха „Репортери без граници“, според които „Виделина“ не може да бъде винена или държана под отговорност заради вижданията, изразени от неин читател, който всъщност поема пълната отговорност за това, което е написал. „Хората, които са били критикувани от читателя, е трябвало да използват правото си на отговор във „Виделина“, вместо да я дават под съд“, коментира тогава организацията. Окръжен съд – Пазарджик и Апелативен съд – Пловдив отсъдиха в полза на ищеца, но ВКС отмени решенията им.
През 2010 г. Валентин Ненков иска от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов списък на фирмите, с които тя не се е разплатила или не го е направила изцяло. Кметът отказва и Ненков успява да го осъди на две инстанции с влязло в сила решение. Печели делото през 2011 г., но дори и след съдебното решение Общината по формален повод отново отказва информацията. Заради този случай кметът получава наградата „Вързан ключ“ за 2011 г. на Фондация „Достъп до информация“. „Той отказа да я получи, затова и до днес наградата стои в редакцията ни“, разказва Валентин Ненков.
Прочетена 805778 пъти


тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg