On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Четвъртък, 28/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Мишена
10:32:34 - 20/11/2016
Давам си сметка, че написаното от мен в този коментар няма да се приеме добре от значителна част от аудиторията на „Виделина”, аз също не съм възхитен от такава перспектива, но като че ли това се очертава като най-разумното развитие на страната във властово отношение през следващите няколко години. Всъщност аз изразих за първи път публично подобно виждане веднага след последните парламентарни избори преди 2 години, но към онзи момент представите ми бяха доста по-разширени. Тогава в изборното студио на „Телекабел” в нощта след вота, а няколко дни по-късно и във „Виделина” споделих, че най-удачната коалиция за страната при тези резултати от гласуването, предвид състоянието на държавата, е между ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Целта на тази коалиция трябваше да е ясно очертаване и започване на реформи в съдебната, образователната и социалната, включваща здравеопазването, системи. Това управление трябваше да е с 2 или 3-годишна перспектива и да подготви избирането на Велико народно събрание. За мен беше важно до лостовете на властта да не се допускат или поне да се отдалечат ДПС, АБВ и „Атака”. Първите заради ролята им на проводник в двете посоки на финансово подплатени интереси между властимащи и корпоративно-олигархичните кръгове, които още от управлението на Сакскобургготски, а може би и от по-рано, дърпат конците на правителствата, вторите предвид прекалено топлите им отношения с Путинова Русия, раждащи абсурдни мегаломански и като правило губещи за България проекти, а третите поради откровено ксенофобските си прояви и с нищо неоправдания социален популизъм, който разпръскваха около себе си. Явно обаче не беше дошло времето на такава коалиция, а и БСП, обидена на всички за едва 38-те си депутати в парламента, от чисто партийни съображения не поиска и да чуе за участие във властта.
Днес, 2 години по-късно, след като видях действията и бездействието на кабинета вече в оставка на Борисов и на отделните министри, съм категорично на мнение, че така наречените патриоти и реформатори не бива да участват в следващото управление на страната. Колаборацията на НФСБ, ВМРО и „Атака” роди, за съжаление, смес от криворазбран национализъм, граничащ с ксенофобия и откровен геополитически и социален популизъм, които са много вредни за развитието на страната ни. Огромният им късмет президентските избори да се проведат на фона на бежанската криза, съчетана с неуверените и често противоречиви изявления и действия и на кабинета, и на опозицията в това отношение, доведе до изстрелването им на трета позиция по резултати от вота с получен процент три пъти по-висок от броя на реалните им подръжници. Що се отнася до реформаторите, ще разделя нещата на три. Първо за останалите във властта ДБГ, СДС и БЗНС нещата са ясни, при тях, или поне при техните лидери и ръководства, реформаторството почти изчерпа потенциала си със заемането на министерските постове от Кунева, Лукарски и Ненчев и ключови позиции в управлението. Оттук насетне те демонстрираха готовност за компромиси от всякакво естество, включително такива, които тотално ги дискредетираха пред обществеността и собствените им избиратели.
И това ясно се отрази в резултата на Трайков в изборите, въпреки недвусмислените и точни послания, които той отправяше към гласоподавателите. Към тази групичка добавям и феномена Петър Москов, който се държеше така, като че ли без министерския пост животът му е загубен. Дори и пред такава перспектива обаче е добре човек да запази някакво достойнство! Като казах достойнство, нямаше как да не се сетя за второто - Народната партия „Свобода и достойнство” (НПСД), създадена от Касим Дал, но с председател Корман Исмаилов, която също остана в управлението, макар и с доста по-скромни изяви. Достатъчен е обаче фактът, че нейни лидери и високопоставени представители ясно подкрепиха случващото се след опита за преврат в съседна Турция, за да не се допуска в обозримо бъдеще нейното включване във властта в България. На трето място в казуса „реформатори” са ДСБ и гражданската им квота, които до голяма степен припокриха участието си в парламента с предизборните си послания. За мен обаче остават неизяснени два момента от тяхното най-скорошно битие. Първият, защо не можаха да убедят своите съмишленици да напуснат постовете си във властта, след като се обявиха за опозиция в този парламент и по този начин оставиха лош вкус в устата на своите привърженици? И дали наистина не можаха или просто не бяха достатъчно настойчиви? И вторият, той е от последните местни избори - става дума за двойния аршин, с който мереха при подбора на техни кандидати за местната власт. За мен и до днес остава мистерия например въз основа на какви критерии Радан Кънев като един Матросов бранеше номинацията за нов мандат на вече бившия кмет на Хасково, а се обяви категорично срещу подкрепа за пазарджишкия му колега Тодор Попов?!? Ако причината за Попов е била наистина съмненията за корупция, която Кънев изтъкваше, то в това отношения хасковският му колега значително го изпреварваше!!! Въпреки резервите си обаче, аз много бих се радвал наистина Кънев и сие да създадат нов десен проект, но на здрава и принципна основа, защото той би бил сериозна опозиция на едно евентуално бъдещо управление на ГЕРБ и БСП, която значително ще помогне за по-бързото приемане на жизненоважни за България реформи.
Но да се върна на думата си и опитам да обоснова защо за настоящия момент коалиция от ГЕРБ и БСП би била полезна за развитието на страната ни. Преди това обаче е задължително да се развенчае един мит, битуващ в обществото, а именно, че двете партии са несъвместими. Ако се вгледаме внимателно, няма как да не забележим, че нито ГЕРБ е типично дясна партия, нито БСП типично лява. По-скоро, с известни условности, бихме могли да ги приемем като дясно- и лявоцентристка. Тук е важно да уточня, че трябва да преценяваме не на база издиганите от тях лозунги и предизборни обещания, а на свършеното от тях, когато са управлявали страната. Спомнете си например кой въведе типично десния плосък данък! Двете партии са толкова приближени до центъра на политическата скала, че са на „една ръка разстояние” една от друга, така че всички изявления за идеологическа несъвместимост между тях, шумно прокламирани от техни представители, просто увисват във въздуха. Има ли смисъл да припомням и това, че в голямата си част ръководните лица и на БСП, и на ГЕРБ, идват от едно и също място, сетете се сами кое е то! Ако някой си мисли, че БСП ще се опита да ни ориентира към Русия, просто се заблуждава. Защото никой не бяга от хубавото! Погледнете само къде учат и остават децата на червените лидери. Аз поне нямам данни, че са избрали Москва или Санкт Петербург. Съвсем друг е въпросът, че същите тези соцръководители играят на чувствителната струна на проруските настроения у немалка част от българите, които имат дълбоките си корени в близкото и по-далечно минало. А също и другият въпрос - че не е лошо да се пооблажиш чисто финансово около някой мегаломански проект и двоен или троен шлем, без обаче реално да го започваш!
И така - ЗАЩО? При парламентарни избори през пролетта на следващата година, предвид резултатите от президентския вот, ГЕРБ и БСП ще получат гласовете на около две трети от избирателите при пропорционално гласуване и поне 80%, ако изборите се проведат по мажоритарната система, предложена от референдума на Слави Трифонов. Това означава, че поне в началото на мандата си новата коалиция ще разполага с широка обществена подкрепа. На второ място, двете политически сили ще бъдат принудени да работят с приета ясна програма за управление, която няма как да не включва най-наболелите за обществото проблеми, които най-общо визират ниския стандарт на живот и дефицита на справедливост в него. Вярно че така необходимите реформи едва ли ще се движат с необходимата скорост, но действията на парламента и кабинета биха могли да бъдат ускорявани с инструментите на гражданското общество, както и от стихийни прояви на обществено недоволство. Трето, по този начин ще бъдат държани по-далече от управлението ксенофобията и популизма. Четвърто, управляващите ще бъдат принудени да са максимално прозрачни в действията си, което ще отслаби до известна степен контактите им с корпоративно-олигархичните кръгове и „нашите хора” от една страна, а от друга ще им е доста по-трудно да умножават по 2 и повече реалните стойности на обществените поръчки, за да има за партията или за някои нейни заслужили дейци, както и за други, които утре ще „помагат”. И пето, но не по важност - двете партии взаимно ще се контролират в заделянето на принадена стойност за себе си, по чисто прагматични причини. А те са, че колкото повече прибира едната, толкова по-малко остава за другата!
Със сигурност има поне още няколко причини за общо управление на ГЕРБ и БСП, но мисля, че тези са достатъчни засега. А ако нещата не се получат, винаги има възможност да им се направи ревизия. Защото с масовото си участие в референдума българите показаха, че са поне с крачка по-близо до гражданското общество!
Валентин НЕНКОВ
Прочетена 34903 пъти

Коментари до момента

 
Добавил: избирател
17:43:01 - 20/11/2016

Доста реално, Ненков , но сметката ще е грешна,ако Боко иска пак е премиер.......

Добавил: стар пияч
02:42:25 - 21/11/2016

Не Ненкоя,комунета и тути кванти видяха в лицето на Борисов реална заплаха,както се и случи с отрязването на грамадни корупционни проекти (Белене,пАток и т.н.),много огладняха и за да не умрат съвсем,всячески подкопаваха усилията му да направи нещо-то пета колона вътре в ГЕРБ,то с външни фактори(Русия и посолство).Успяха-временно!Трети път шанс няма да бъде даден на БСП и всякакви други хиени,красиви,умни,грозни и прочее.

Добавил: избирател
14:33:11 - 21/11/2016

Стария пияч се изказва точно като антикомунист , а такива като него---сега герберасти вече обществото не ги ще точно колкото и бившите комунаги..........

Страница 1 от 1
Първа
Предишна 1 Следваща
Последна

Добавяне на коментар

 
 
 
 
символи можете да въведете още

тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg