On-line ВСЕКИДНЕВНИК ЗА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Петък, 29/03/2024     e-mail: videlinabg@abv.bg
По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината По ПРЕДЛОЖЕНИЕ на "Виделина” с биографични СПРАВКИ в медиите Куленски ще ПРЕДСТАВИ зам.-кметовете си и шефовете на дирекции в Общината

Пълен текст на новината

Категория: Актуално
20:11:18 - 18/12/2014
Интересна и доста странна система от съоръжения се гради в коритото на р. Марица с цел да спре по-нататъшното рушене на южния бряг на реката, видя „Виделина” през настоящата седмица. Изпълнител е „Еко - хидро - 90” ООД въз основа на сключен договор с Община Пазарджик на 25 ноември т.г., става ясно от информацията, публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Пак там се вижда, че стойността на възложената работа е 391 726.78 лв. без ДДС, а на изпълнителя вече е платен аванс от 200 хил. лв. също без ДДС. Предмет на поръчката е „Направа на просека за отбиване водите на р. Марица – западен участък от км 1+570 до км 1+730”. Пишем по темата, защото нито един от специалистите по водоснабдяване, напояване, отводняване, хидро и всякакво друго строителство и т.н., с които разговаряхме през последните дни, не беше наясно как точно ще функционира граденото от „Еко - хидро - 90” ООД. От Общината обясниха, че се правят две буни, чиято цел е да намалят чувствително напора на идващите води по коритата на реките Марица и Тополница и по този начин да се спре рушенето на южния бряг. След като се успокояла водата в близост до него, отнесената земна маса щяла да се възстанови по специална технология. И тъй като май никой досега не съумя да си представи описания процес и неговия щастлив завършек, публикуваме няколко снимки, заснети през последните дни с кратък коментар единствено за да е ясно на читателите ни какво има на тези снимки.
Ще ни се някой ясно да каже освен какво точно се прави, и дали с плащането на договорената сума проблемът с рушенето на брега на Марица ще бъде окончателно решен или предстои и втори етап. И ако такъв все пак има, на каква стойност е планиран и какво точно включва.
ФОТОГАЛЕРИЯ И КРАТЪК КОМЕНТАР
На най-горната снимка се вижда сателитно заснемане на проблемния участък, на който е показано със синя линия геодезическо заснемане на състоянието на южния бряг към 17 ноември, когато на практика се задълбочи проблемът заради големите количества изпускани води от яз. „Тополница”. От тогава до днес рушенето е напреднало с още няколко метра.
На втората снимка отгоре надолу се вижда състоянието на разрушения бряг към 16 декември, а на третата – същото, но в по-близък план, за да се види местоположението на сондаж 4 от ПС „Мокрище изток”. На горепосочената дата той се намира на около 35 м от изядения бряг.
На четвъртата снимка отгоре надолу се виждат двете изградени, неясно до какъв стадий на строителство, буни, които трябва да убиват напора на водата, идваща по Марица и Тополница и да я насочват в средната част от течението на Марица. На петата и шестата снимки е показана от две гледни точки източната (по-близката до Пазарджик) от двете буни. От видяното на последните две снимки става ясно, че въпросният насип не следва линията на разрушения бряг и следователно не може да бъде границата, до която ще се извърши възстановяването на южния бряг.
На най-долната снимка е показано състоянието на северната част от коритото на Марица непосредствено след вливането в нея на р. Тополница, също към 16 декември – би трябвало вече да е почистено и удълбочено с цел да поема и прокарва по-големи обеми от идващата по двете реки вода.
Публикуваме снимките и краткия си коментар към тях с надеждата някой да осветли не само нас, но и всички жители на Пазарджик, как точно ще бъде решен проблемът, заради който продължава да е обявено частично бедствено положение в община Пазарджик.
Прочетена 1482 пъти

Коментари до момента

Няма намерени коментари

Добавяне на коментар

 
 
 
 
символи можете да въведете още

тел.034/445175 /11-19ч./ gsm:0887788453

Как на две инстанции осъдиха „Виделина” за читателско писмо!!! Реакциите на български и чужди медии и организации

Напред
Назад
Сондажи за вода със затръбени
- повърхностни води/реки, езера, води в тръбопроводи и др./;
диаметри от 110 до 800 мм;
- извори;
Геоложки проучвания за всички видове строителство;
- източници на минерални води;
Изработване и внасяне в МОСВ на
Изготвяне и внасяне в МОСВ на документи за
документи за разрешително за водоползване,
разрещително за изграждане на сондажи
включващи хидрогеоложки и хидроложки
кладенци и хидрогеоложки проучвания.
доклади, и документи за добив:
Изготвяне и внасяне на документи в МОСВ за
- от съществуващи сондажни кладенци;
разрешително за заустване на отпадни води.
Webmaster: WebSitesBg